Zuivelproducten goed of slecht ???

In de Chinese voedingsleer werden nauwelijks dierlijke melkproducten gebruikt. In slechts een paar provincies in China werden kleine hoeveelheden geconsumeerd.
In China kregen dierlijke melkproducten in de 3e tot 7e eeuw na Chr. iets meer betekenis. Dit kwam door de invloed van het boeddhisme en door het toegenomen contact met andere volkeren. Melkproducten werden echter nooit ‘puur’ gebruikt, maar gedeeltelijk gefermenteerd en verder verwerkt in andere spijzen. Roomboter en melk werden met name voor zoete gerechten gebruikt. Gefermenteerde melk werd gebruikt in soepen en sauzen. Het drinken van pure melk was niet gebruikelijk.
Nog steeds worden in Azië vaak andere keukenkruiden verwerkt in melk om het beter te kunnen verteren. En dan ook maximaal twee tot drie keer per maand.
Dierlijke melkproducten werden in bijna alle geneeskundige diëtetiekboeken vermeld: alle dierlijke melkproducten – inclusief moedermelk – bouwen Bloed op en bevochtigen het lichaam. Ze zijn voedzaam en hebben een sterke relatie met het element aarde en de zoete smaak. De diëtetiek-literatuur benadrukt dat het gebruik van dierlijke melkproducten met name was voorbehouden voor zieke of oudere mensen.

zuivel

Maar ook onze voorouders in Europa aten voornamelijk planten, groenten, fruit, noten, zaden en vlees van wilde dieren. Ongeveer 10.000 jaar geleden gaf de mens zijn bestaan van jager-verzamelaar op. De Europese mens begon tarwe te kweken en sommige dieren zoals de koe, schaap en geit werden gedomesticeerd. Voor tijden met hongersnood door mislukte oogsten of oorlogen werden de dieren naast het vlees, ook gebruikt voor de melkproductie als tijdelijke aanvulling op de voeding.

Melkproducten van de geit en het schaap zijn thermisch gezien iets warmer dan de varianten van koemelk. Ze zijn ook iets minder bevochtigend. Dit verklaart waarom – vanuit het oogpunt van de Chinese diëtetiek – producten van schapen- en geitenmelk over het algemeen beter worden verdragen dan koemelkproducten.

Omdat alle melkproducten een (sterk) bevochtigende werking hebben, moet je deze vermijden als je last hebt van damp en/of slijm. Voorbeelden van damp en slijm zijn: loopneus, frequente verkoudheid, plakkerige ontlasting, schimmelinfecties, overgewicht en cholesterol.
Maar ook als je (regelmatig) last hebt van diarree. De vertering van zuivel is belastend voor de milt, die verantwoordelijk is voor de transformatie van voeding naar lichaamseigen vloeistoffen en energie. Als de milt is verzwakt verloopt deze omzetting slecht en kan diarree en vermoeidheid ontstaan.

De kwaliteit van de melkproducten speelt natuurlijk ook een rol. Melk van dieren die vrije uitloop hebben, is hoogwaardiger dan melk van koeien die alleen binnen staan en antibiotica krijgen toegediend.

Botontkalking;
“maar heb ik dan geen melkproducten nodig voor mijn botten”? is een veelgehoorde vraag.
Het advies om melk te drinken tegen botontkalking wordt tegenwoordig steeds vaker in twijfel getrokken. Het is opvallend dat botontkalking het meest voorkomt in landen waar de consumptie van zuivel juist hoog is. Uit onderzoeken is gebleken, dat bij mensen die geen melk dronken minder heupfracturen voor kwamen.
Melk is inderdaad rijk aan calcium, maar bevat in verhouding te veel fosfor. Daardoor kan het lichaam er niet alleen niets mee beginnen, maar wordt het van calcium beroofd om het overtollige fosfor te binden.
Calcium zit behalve in zuivel, ook in groente, noten, vis en vlees.
Rijke bronnen van Calcium:
Lima bonen
Boerenkool
Avocado
Spinazie
Broccoli
Paddenstoelen
Bananen
Zalm
Bieten
Meloen
Tomaten
Asperges
Zoete aardappelen
Kool

Voor ouderen is vooral beweging en extra vit.D zinvol om de opname van calcium te bevorderen en daarmee botten sterk te houden. Rode Alg bevat een plantaardige vorm van calcium, maar ook magnesium.