Voeding

Niet alleen in China, maar in heel Azië heeft de bevolking een grote kennis van de gunstige werking van kruiden. Vooral op het platteland, waar de kruiden en mineralen nog redelijk goed te telen of te vinden zijn, worden deze dagelijks gebruikt bij de bereiding van voedsel. DSC08253Op de markten zie je vrijwel overal grote zakken en manden met kruiden, schorsen, zaden, maar ook met dierlijke producten zoals berengal, hertengewei, testikels van leeuwen etc. Anders dan in Europa, waar de import onderhevig is aan strenge regels, is dit in Azië vrij verkrijgbaar en wordt het dierenwelzijn zwaar op de proef gesteld.

 

20120413-20120413-China april 2012-47DSC08107Onder de tropische omstandigheden kan in Azië volop genoten worden van de doorlopende aanvoer van verse groenten, kruiden, fruit en granen. Dit wordt naar eigen inzicht, behoefte en wijsheid verwerkt tot maaltijden. Een beeld wat vaak heel verhelderend is wanneer het gaat om voeding is het beeld van een kookpot. Volgens de Chinese geneeskunde is de spijsvertering een soort kookpot. Het voedsel wat in de kookpot gaat wordt er verwarmd en gekookt. Net als bij een goede pan soep moet het voedsel in die ‘kookpot’ lang pruttelen en trekken voor het gaar is. Pas dan kan de spijsvertering verdergaan. Alles wat bruikbaar is wordt verspreid door het lichaam en wat niet bruikbaar is wordt uitgescheiden. Dit beeld van de kookpot kan een idee geven van het belang van de ‘temperatuur’ van het voedsel voor je spijsvertering en daarmee voor je energiehuishouding. Net zoals kruiden hebben ook voedingsmiddelen een ‘temperatuur’, dat wil zeggen dat ze een bepaald effect hebben op het lichaam.

Een maaltijd bestaat uit verschillende ingrediënten en die producten hebben uiteenlopende smaken. Door het combineren van ingrediënten bereiden we een lekkere maaltijd. Echter, alles wat we eten heeft invloed op onze organen en dus op onze gezondheid. Bovendien hebben ingrediënten een verwarmende of verkoelende invloed en zodoende een thermische werking op ons lichaam. Het gaat hier niet alleen om de daadwerkelijke temperatuur van de voeding, maar ook om de energetische temperatuur. Zo zijn specerijen niet heet, wanneer we die vastpakken, maar hebben ze wel een verwarmend effect.

Dieet:
20120420-20120420-China april 2012-78Anders dan in het westen, kun je vanuit de Chinese optiek geen algemeen gezond dieet voorschrijven voor een bepaald doel voor iedereen, zoals afvallen. Onze constitutie, geschiedenis, jaargetijde, klimaat en leeftijd speelt allemaal mee tijdens het adviseren van bepaalde voedingsmiddelen. Zo zal de één meer gebaat zijn bij verwarmende voedingsmiddelen, terwijl dat bij de ander juist averechts uitwerkt omdat het ook kan uitdrogen. Anderzijds kunnen koude producten een teveel aan hitte koelen, maar bij een overmaat nog meer vocht / damp zal veroorzaken.

 

Nederlandse eetgewoonten:
In het algemeen kan wel gezegd worden dat veel mensen in Nederland te: koud, rauw en slijmvormend eten. De lichaamstemperatuur is meestal tussen de 36 en 37 graden. Eten uit de koelkast, zoals yoghurt komt koud in de maag en moet eerst door het lichaam zelf opgewarmd worden voor het kan beginnen met verteren. Vooral mensen die al moe zijn worden dus steeds vermoeider omdat het lichaam op deze manier bijna geen nieuwe energie en bloed op kan bouwen. Zelfs “opgewarmd” voedsel tot kamertemperatuur is lauw en moet eerst nog een verschil van 20 graden overbruggen. Dat is verloren energie t.o.v. voedingsmiddelen die warm worden gegeten. Warme voeding kan direct verteerd worden, mits het van voldoende kwaliteit is. Rauwe producten, zoals salades, fruit etc. staan ook ver af van hetgeen het lichaam als herkenbaar beschouwt. Gekookt voedsel is voor-gefermenteerd en daarom makkelijker te verteren dan rauwe voeding. Suiker en zuivelproducten zijn slijmvormend en vooral voor vrouwen is dat onwenselijk, want slijm verstopt en wordt opgeslagen tussen de huid en de spieren en de holtes tussen de organen en de hersenen. Dit geeft een zwaar en mistig gevoel en noemt men in de volksmond overgewicht. Wat niet wil zeggen dat er helemaal geen koude of rauwe voeding gegeten mag worden maar enige matiging in deze producten is wenselijk. Ook in de winter worden vaak nog maaltijdsalades gegeten of vanuit een vaste gewoonte ontbijt met yoghurt en fruit. Dat is dus niet handig als men toch al moe is, de ontlasting geen vaste vorm meer heeft of als er sprake is van overgewicht of concentratieproblemen. Het is goed om te beseffen dat veel eetgewoonten door de commercie worden vorm gegeven. De schappen in de supermarkt staan vol zuiveldrankjes, snoep en elke maand komt er een nieuwe salade op de markt. Om gezond, lichaamsvriendelijk en opbouwend te eten moet je buiten de reclames van de opgedrongen commercie nadenken en bewust je eigen eetpatroon vorm geven en dat is in deze tijd niet makkelijk.