Voeding en kanker

Afweercellen vallen een kankercel aan

Ontstaan van kanker:

Kanker is de uitkomst van een proces dat jaren voorafgaat aan de fysieke manifestatie.
We lopen elke dag beschadigingen op in de celstructuur en een gezond lichaam is in staat om deze beschadigingen te repareren.
Als we ouder worden neemt onze weerstand af. Ook onze stamcellen worden ouder en zo lopen we het gevaar dat op latere leeftijd beschadigingen niet meer hersteld worden en gaan stapelen en ophopen in ons lichaam. Door oude beschadigingen kunnen eigen lichaamscellen transformeren tot kankercellen.
Een beschadiging in het delingsproces van bijv. een huidcel kan door een fysieke trigger tientallen jaren later kanker ontstaan. Het is inmiddels bekend dat er een relatie is tussen melanomen en een bovenmatige blootstelling aan zonlicht decennia daarvoor.
Aanleg, constitutie, leefstijl, voeding, leeftijd, leefomgeving en karakter spelen allemaal mee in het wel of niet ontwikkelen van dit ziekteproces.

Ook stress is een belangrijke trigger voor de ontwikkeling van kanker. Stress geeft spanning en langdurig spanning belemmerd de doorstroming van energie en vloeistoffen. Dit geeft op termijn weefselbeschadiging, nog meer obstructie en een klimaat waar tumoren ontstaan. Kankercellen kunnen, -anders dan lichaamscellen- prima overleven in een zuurstofarme omgeving.
QiGong helpt om de energie goed door te laten stromen en helpt niet allen preventief, maar ook om het genezingsproces te bevorderen. Zie: QiGongZee

Regeneratie:
Elke lichaamscel vervangt zichzelf en heeft daar per soort cel een bepaalde tijd voor.
Huidcellen worden sneller vervangen dan spiercellen en deze worden weer sneller vervangen dan botcellen etc. Dit proces heet regenereren.
Je kunt niet sneller herstellen dan je regenereert. Verwondingen aan de huid genezen daarom sneller dan een botbreuk. Daarbij speelt de conditie van het lichaam een belangrijke rol.
Chinese Geneeskunde is vooral gericht op het opbouwen van de weerstand en het faciliteren van een goede doorstoom. Hoe beter de conditie van het lichaam, hoe beter de afweer tegen pathogenen van buitenaf en hoe beter het zelfreinigend vermogen om “afval” van binnen uit op te ruimen.
70% van de afweer komt vanuit een gezond milieu in de darmen. Het is dus belangrijk om de conditie van de darmen (ontlastingspatroon) in de gaten te houden.

Veel Reguliere behandelingen gaan helaas ten koste van deze lichaamseigen weerstand. Chemokuren remmen de snelgroeiende kankercellen, maar vernietigen daarbij ook veel gezonde cellen. Soms is een chemokuur echter wel nodig, maar juist dan is het belangrijk om ook de weerstand zoveel mogelijk weer op te bouwen.  Goede voeding en een aanpassing van de leefstijl speelt daarin een belangrijke rol.
Maar wat is goede voeding?

Algemene voedingsadviezen.

Overmatig scherp vermijden:
Voeding heeft een energetische temperatuur. Als er een stapeling van verkeerde, of oude cellen is, kan dit zich bundelen tot een tumor. Als er geen vuur/hitte bij komt dan kapselt de tumor in. Pas als er een ontsteking bij komt door hitte kan de tumor gaan woekeren. Kankercellen leven op ontstekingscellen. Daarom gaan ontstekingen in het kankergebied niet over.
Daarom dus koffie, rook, scherpe producten als sambal, peper of kaneel vermijden

Suiker vermijden:
Kankercellen willen zich zo snel mogelijk vermenigvuldigen. Daar is veel energie voor nodig en suiker voorziet daarin op een snelle, onnatuurlijke wijze. Daarom is het dus belangrijk om alle suikers te vermijden om kankercellen niet te voeden.

Frambozen extract:
In frambozen zit ellaginezuur en dit zuur ontgift en beschermt het DNA.
Bosbessen:
Elke cel heeft een geprogrammeerd termijn waarop het moet sterven. (apoptose)
Dit is een natuurlijke proces dat leidt tot het tijdig afsterven van cellen die een afwijking vertonen en daardoor niet (meer) goed functioneren. In bosbessen zit anthocyanidine en deze stof dwingt kankercellen tot zelfmoord.

Groene thee:
Groene thee activeert de lever om kankerverwekkende stoffen te elimineren.
Uit onderzoek is gebleken dat groene thee de oestrogeen gevoelige borstkanker afremt.
Advies: 3 kopjes per dag binnen een uur op drinken

Verzuring in het lichaam:
Door het gebruik van medicatie, stress, chemokuren, bestralingen etc. verzuurd het lichaam extra. Dit geeft vermoeidheidsklachten, spierpijn, concentratieproblemen, spijsverteringsstoornissen etc. Het is daarom belangrijk om in die periode meer basisch te eten. Basische voedingsproducten maken het lichaam minder zuur.
In het algemeen is een goede balans: 80% basisch en 20% uit de zure groep.
Basisch:
Tomaat, pompoen, komkommer, selderij, aardappel, fruit, olijfolie, groene thee
Zuur:
kaas, koffie, vlees, vis, peulvruchten, noten, granen, zaden, suiker, alcohol, witbrood
(zuur smakende producten zoals citroenzuur zijn meestal basisch)

Gember:
Gember is een sterke anti-oxidant.
Werkt ontstekingsremmend
Voorkomt angiogenese (ongewenste groei van nieuwe bloedvaten waar kankercellen zich door verplaatsen)
Helpt tegen de misselijkheid tijdens de chemo

Voeding tijdens de Chemo:
Vermijden:

Gebruik 3 dagen voor- en tijdens de chemo geen extra anti-oxidanten (zoals omega 3 in visolie), dit werkt de opname van chemo tegen.
Grote bonen zoals kikkererwten, nierbonen etc, Deze zijn slecht te verteren en creëren meer damp in het lichaam.
Toepassen:
Tijdens de chemo om de 2 uur blijven drinken:
• Tarwe of gierst koken, het graan weg gooien en het vocht lauw  drinken.
• Groene thee, niet meer dan 2 kleine kopjes per dag (bevat anti oxidanten)
• Gember thee helpt tegen de misselijkheid
Soep van een aftreksel van mergpijpjes, schenkel, kippenpootjes etc., met verse kruiden en paddestoelen:
rozemarijn brengt de chemo in de kankercel
peterselie en kurkuma werken ontsekingsremmend
Reishi en shitake bewezen anti tumor effect en versterkt het immuunsysteem.

Na de chemokuur:
bittere groene groenten (deze klaren hitte)
spinazie, broccoli, paksoy, andyvie
Magma Green, spirulina, chlorella
Asperge puree (bouwen de vloeistoffen weer op)
fruit: zwarte bes, Goji bes, braam etc.
(Mango, meloen, avocado en banaan vermijden!)
Paddestoelen: zie: gebruik van medicinale paddestoelen
waterkers, rode bieten, sojaprodukten, rode biet (werken anti-carcinogeen)

Voeding en kruiden

In de Chinese Geneeskunde is het onderscheid tussen voeding en kruiden nauwelijks te maken. In veel recepten worden direct kruiden verwerkt die op dat moment niet direct de smaak verhogen, maar de gezondheid van één of meerdere gezinsleden versterkt.
Binnen mijn praktijk behandel ik veel patiënten daarom vaak niet alleen met acupunctuur, maar ook met kruidenformules. Deze kunnen op allelei momenten ingezet worden, preventief, maar ook tijdens en na chemokuren, om allerlei bijwerkingen op te vangen.
Zie: Chinese Kruidentherapie