Recepten

Congee
congeeIn China wordt deze rijstsoep ‘Shi Fan’ genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit ‘rijstwater’. In veel Aziatische landen eet men Congee als ontbijt, vaak aangevuld met groenten en kruiden.
Congee is heel licht verteerbaar door de lange kooktijd en wordt daarom ook verdragen door mensen die anders nauwelijks eten binnen kunnen houden, bijv. na chemokuren of maagoperaties.

Samenstelling:
In een ruime pan doe je 1 deel witte rijst met 6 delen water 1 bouillon tablet  en evt. een stukje verse gember, stokje kaneel of moerbeibessen
De rijst met koud water opzetten, aan de kook brengen en 2 tot 3 uur zachtjes laten koken.
Evt kruiden verwijderen en door roeren. Omdat de rijst tijdens het kookproces het water volledig heeft opgenomen hoef je het niet meer af te gieten.
De rijstpap kun je ook prima in vriezen en later gebruiken.
De Congee wordt meestal op basis van rijst bereid, maar alle andere granen (behalve tarwe) zijn ook geschikt.
De basis kun je bereiden met:
Zoet,
Tutti Frutti, noten, geroosterde pijnboompitten, gekookte bessen, honing, stijfmeelkorrels, etc.
Hartig,
Stukjes gebakken tofu, kip, ei, bosui, paddenstoelen, walnoten etc.

Soep
Met soep kun je eindeloos variëren, is ook verwarmend en wordt direct door het lichaam opgenomen. Daarom is het zeer geschikt om je energie op te bouwen.
Anders dan we gewend zijn is het belangrijk om de bouilon te tijd te geven om goed te trekken. Door het langere kookproces kunnen de voedingsstoffen van het vlees, de kruiden  of de groenten volledig afgegeven worden aan de boulion.
Bereiding:
Trek 3 tot 4 uur een bouillon van schenkel, soepvlees, mergpijp of soepkip met 3 liter water. Voeg daar 2 kruidenbuiltjes bij, evt. een aantal jenerverbessen, laurierblad, gember, peperkorrels, verse kurkuma.
Verwijder na het kookproces het vlees en de kruiden en laat de bouillon afkoelen. Haal het vet van de bouillon.
Voeg daarna evt. gekookte rijst, noodels, bonen of gekookte groente van het seizoen en zout en peper naar smaak.