Eerste nieuwsbrief
Welkom op de eerste nieuwsbrief van QiZee, de praktijk van Sanne van der Zee.
Deze brief zal voortaan 4 keer per jaar verschijnen met allerlei informatie over- en vanuit de praktijk. Daarnaast zullen ontwikkelingen binnen de wereld van de Chinese Geneeskunde in onze Westerse maatschappij en andere lezenswaardigheden uitgelicht worden.Deze eerste brief zal naar iedereen verstuurd worden die contact met mij heeft gehad op basis van mijn praktijk. Wanneer je geen prijs stelt op deze brief meld je je af via de link onderaan deze brief.
De volgende nieuwsbrieven zullen verschijnen in januari, april, augustus en december 2016

Herfst, seizoen van onderscheiden, afscheid nemen, loslaten of opslaan. 

De herfst deed dit jaar vrij plotseling zijn intrede. De overgangsfase tussen zomer en herfst vraagt om aanpassingen van lichaam en geest. De energie trekt zich terug in de aarde, daalt en gaat ook in ons lichaam meer naar binnen. Het is belangrijk om de warmte in ons lichaam te behouden en ons te beschermen voor de wind, damp en kou.

De herfst komt langzaam;
in een huis gaat het licht aan;
’t is nog niet donker

Yosa Buson (1716-1784)

Voorkomen is beter dan genezen
Chinese Geneeskunde is vooral gericht op preventie. Daarom zie je in de literatuur ook veel recepten om het lichaam met voeding en/of kruiden te ondersteunnen. Om ons lichaam de komende maanden te helpen volgt hier een recept voor (voorkomen van) griep, ontstekingen, zoals ooronstekingen, bijholte en keelontstekingen, bronchitis etc.
Je neemt een aardenwerken potje dat je kan afsluiten met een deksel. (bijv. een suikerpot) Dit vul je voor een derde met olijfolie of rijstolie. Voeg Kurkuma (geelwortel) toe tot de olijfolie smeuig is en zwarte, hele peperkorrels. Zet dit in de koelkast. Elke dag 1 theelepel ter perventie tot 3 keer een theelepel per dag bij verkoudheid of griep.

BTW en tarieven 2016

Sinds 1 januari 2013 moeten acupuncturisten BTW afdragen over de consulten. Via de beroepsvereniging lopen een aantal proefprocessen waarin de BTW namens de beroepsgroep bij de rechtbank  aanhangig wordt gemaakt. Een aantal weken geleden werd een arts-acupuncturist door de rechtbank op bijna alle aangevoerde gronden in het gelijk gesteld. Het is nog de vraag of dit voor alle acupuncturisten zal gaan gelden. We wachten het af…..

Zoals altijd zet ik begin december de nieuwe tarieven voor 2016 op mijn website.

QiGong

Afgelopen zomer heb ik een vierdaagse training level 2 van de ZhiNeng QiGong gevolgd met master Liu Zhi Jun. Dit was weer een bijzondere ervaring. Met zijn innemende wijze van les geven weet hij veel harten te raken.

Dit najaar geef ik tijdelijk geen lessen QiGong in Deventer. Deze pauze gebruik ik voor het afstuderen van de kruidenopleiding en een mooi programma voor te bereiden voor de lessen QiGong volgend jaar.

In januari 2016 begin ik weer met lessen; zie agenda
In de volgende nieuwsbrief volgen de plannen voor de inhoud van de lessen na maart 2016.


Nobelprijswinnares Youyou Tou basseerde kennis op Chinese Geneeskunde
De Nobelprijs voor de Geneeskunde is ook dit jaar weer verdeeld onder een aantal wetenschappers, waarvan Youyou Tou er één is. Youyou Tou deed een aantal belangrijke ontdekkingen voor de behandeling van malaria. De sleutel tot het vinden van het juiste medicijn werd gevonden in het oude tekstboek voor Traditione Chinese Geneeskunde Ge Hong’s A Handbook of Prescriptions for Emergencies: “A handful of qinghao immersed with 2 liters of water, wring out the juice and drink it all”
Lees het hele verhaal hier: Ge Hong’s Handbook of prescriptionsHet nieuwe medicijn Artemisinin is een extractie van Artemisia. Het wordt gebruikt in de behandeling van malaria. Vaak in combinatie met andere malariamiddelen.

Kruiden

Eind november rond ik de kruidenopleiding na 2 jaar studie af met een eindexamen.
Ondertussen volg ik al een derde specialisatiejaar zodat de formules nog gerichter en specifieker ingezet kunnen worden.
Hoewel meer acupuncturisten ook kruiden inzetten, kunnen de meeste onder hen zich  geen herbalist noemen. Dit vraagt nl. om een speciale opleiding. Een goede herbalist kan een formule zo aanpassen, dat die met een minimale dosering een optimaal verschil kan geven in een behandeling en daarmee de acupunctuur ondersteunen.
Zie verder: Kruiden