Winter, de tijd van rust, reflectie, aanvullen en voorbereiden…
Inmiddels zijn we in het seizoen aangekomen waarin het diepste Yin punt is bereikt. De energie heeft zich vanaf de nazomer steeds verder terug getrokken de diepte in en is dus naar binnen gericht. Dit is de tijd waarin de energie kan herstellen, regenereren en opgeslagen wordt in de nieren. De Nieren kunnen energie op slaan als reserve, zodat dit aangesproken kan worden in tijden van veel activiteit, groei, en ontwikkeling, zoals in het voorjaar. Veel mensen ervaren een natuurlijke behoefte aan een toename van rust en slaap in deze periode.

Het kan ook confronterend zijn als we meer op onze eigen energie (voorraad) teruggeworpen worden. Het is dus belangrijk om deze energie te beschermen en te voeden met goede voeding, inspiratie, warmte en rust.

 
 

2016 Het jaar van de AAP

2016 is het jaar van de AAP, dat officieel loopt van 8 februari tot 27 januari 2017.
De Chinesen koppelen ieder nieuw jaar aan de kracht van een dier. Elk nieuw jaar krijgt dus een naam van een dier toegewezen met een cyclus van 12 jaar, hetgeen betekent dat 2028 weer het jaar van de AAP zal zijn.
lees meer over de betekenis en invloed van de AAP voor 2016

 

 
 

Congee als ontbijt…….
  

In de inleiding kwam al naar voren dat  goede voeding in de winter belangrijk is. Congee is een pap van graan (meestal witte rijst) dat 2 uur lang zacht gekookt is in water. De verhouding is 1 deel rijst op 7 delen water of bouilon. Na 2 uur is een dikke, romige pap ontstaan, die aangevuld kan worden met bijv. Tuttie fruttie (zoet) of stukjes tofu, kip, bosui etc (hartig)
In de Traditioneel Chinese Geneeskunde werden congees al eeuwenlang gebruikt en artsen bepleitten het eten hiervan om het lichaam te voeden en daarmee de gezondheid te bevorderen. Vooral in de winter is het zinvol om de dag te beginnen met een warm ontbijt. Omdat de rijst lang gekookt heeft is het licht verteerbaar en kan het lichaam de voedingsstoffen direct op nemen.  

 
 

QiGong

Ook in 2016 zullen er weer verschillende lessen in QiGong gegeven worden. 
Het programma in het voorjaar:
25 jan t/m 4 april cursus van 10 lessen ZhiNeng QiGong, voor zowel beginners als gevorderden.
18 en 25 april "QiGong oefeningen voor dagelijks gebruik".
23 mei t/m 27 Juni de " 5 elementen hout, vuur, aarde, metaal en water in de QiGong"

Voor meer informatie: zie http://www.qizee.nl/agenda/

 
 

Groene en Oolong thee
Sinds kort verkoop ik ook Groene- en Oolong thee in doosjes van 50g. voor €6,00  Ik heb gemerkt dat de meeste thee die in Nederland op de markt komt vaak van matige kwaliteit is.
De eerste kwaliteitsthee gebruiken de Chinezen zelf voor eigen gebruik. Deze thee importeer ik zelf en is gegarandeerd zuivere thee van gezonde plantages.
De thee is niet alleen zacht en heerlijk, maar kan tot 5 keer opnieuw opgeschonken worden en is daarom ook duurzaam in het gebruik.

 
 

Kruidenopleiding afgerond.
In november 2015 heb ik de 2 jarige kruiden opleiding officieel in Amsterdam afgerond. Dit betekent dat ik nu ook in het herbalistenregister ben ingeschreven. Dit is een kwaliteitsgarantie voor de voorgeschreven kruiden en recepten.
Ondertussen ben ik al met een 3e specialisatiejaar bezig waarin verschillende toppics behandeld worden, zoals het metaboolsyndroom, kanker, gyneacologie en externe applicaties.