Voorjaar 2016
Na een wisselvallige winter met voornamenlijk zachte dagen hebben we de overgang gemaakt naar het voorjaar. Deze overgang vraagt aanpassingen, zowel in de natuur als ook in ons lichaam. De energie komt meer naar de oppervlakte en naar buiten; kort maar krachtig. De aarde is nog koud maar warmt langzaam op en de leverenergie wordt aangezet tot meer activiteit. Als de leverenergie uit balans is geraakt kan dit bepaalde gezondheidsklachten geven zoals vermoeidheid (onderactief) of bijv. hooikoorts (ef).

In deze brief heb ik daarom een boek opgenomen waarin je kan lezen hoe je met voeding de leverenergie kan ondersteunen en een massage die je voor jezelf kan doen.

Lente 
  

O, hoe glorieus,
over’t eerste, teerste groen
glinstert het zonlicht!

                    
                            Basho  

 
 

Voorjaarmoe, kwakkelend of hooikoorts?  
Na de aanhoudende griepgolf afgelopen winter merk ik in de praktijk dat veel mensen zich nog niet optimaal voelen.
Marijke de Waal en Tanja Visser hebben een mooi boek geschreven op basis van Chinese Geneeskunde en Ayurveda, met adviezen en smakelijke energieverhogende recepten.

In Het Energie Hertselplan staat de ‘leverenergie’ (of het gebrek daaraan) centraal. Om er achter te komen wat jouw conditie van de lever (bijv. uitgeput, gestagneerd of oververhit), verteringsprocessen en reserve energie is, geven de auteurs handvatten om jouw persoonlijke reactie op voeding te herkennen.

280 pag. €22,00  te verkrijgen in de praktijk.

 
 

QiGong  
De eerste cursus van 10 lessen QiGong dit jaar was weer een succes. Er is weer veel geleerd en ervaren. Op veler verzoek zal ik dit jaar ook demonstratiefilmpjes op mijn website plaatsen. Deze kunnen een richtlijn zijn als je de oefeningen naderhand wil blijven volgen.

Agenda:
18 en 25 mei: Eenvoudig te leren oefeningen   met een groot effect.
23 mei t/m 27 juni: De 5 elementen in de QiGong. Een unieke cursus waarin je jezelf en anderen leert (her)kennen vanuit de elementen. Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de verschillende karaktersructuren en QiGong oefeningen aangereikt om jezelf te ondersteunen als je "uit je element bent".

zie: http://www.qizee.nl/agenda/

  

 
 

Zelfmassage
 

Massage, of acupressuur maakt zijn een belangrijk onderdeel in de Chinese Geneeskunde.
Hieronder volgt een massage die speciaal intwikkeld is voor vermoeidheid en om opgehoopte spanning af te voeren. Bij de toepassing kan de Qi en bloed weer vrij door de meridianen stromen. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en voeding kan beter opgenomen worden.

Zie: Chinese Zelfmassage 

       De volgende nieuwsbrief verschijnt rond 1 juli,
       met o.a de agenda QiGong najaar 2016 en vakantietips.