Acupunctuur

Welkom op mijn NetvliesAcupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al meer dan 3000 jaar toegepast. Aanvankelijk waren het primitieve naalden van bamboe of dierlijk bot. Er werden specifieke punten onderkend en deze werden zorgvuldig vastgelegd en door de eeuwen, tot op de dag van vandaag verfijnd en verbeterd. Er zijn aanwijzingen dat er al in de Shang-dynasty (1000 v.C) een betrekkelijk geraffineerde aanpak was voor medische problemen.

 

 

De acupunctuurpunten geven toegang tot de specifieke Qi-stroom, die via de verschillende meridianen door ons lichaam beweegt. Meridianen zijn een ingewikkeld netwerk van wegen die allemaal in kaart zijn gebracht. Deze wegen hebben een oppervlakkig verloop, maar gaan op bepaalde (acupunctuur)punten naar binnen door de organen. Net als onze autowegen, bestaan ze dus uit hoofd- en zijwegen en hebben ze onderling ook verbinding met elkaar. De benzinestations zou je kunnen beschouwen als acupunctuurpunten waar je kan herstellen, opladen, of afvoeren. De puntkeuze kan per behandeling anders zijn. Deze is niet alleen afhankelijk van de klacht, maar ook van de energie van de patiënt op dat moment. Van het naalden zetten merk je vrijwel niets. Een klein prikje is merkbaar en enkelen ervaren een stromend gevoel van de energie.

Op dit moment wordt gewerkt met ongeveer 354 punten. Elk punt heeft een unieke werking en door er dunne naaldjes in te plaatsen treden veranderingen op in die Qi stroom. Dit is belangrijk als er een disbalans in het lichaam is, waardoor de Qi stagneert. Er kan ook te veel of te weinig Qi in bepaalde lichaamsdelen zitten. Dit geeft pijn, vermoeidheid, jeuk, stemmingswisselingen etc.

Door het natuurlijk helend vermogen van de mens te activeren kunnen ziektes genezen, verlicht en zelfs voorkomen worden.
De Chinese geneeskunde is ooit bedoeld als een preventieve handeling; dus voor klachten optreden. Dit is mogelijke door de zeer verfijnde diagnostiek, zoals het zogenaamde pols voelen en het beoordelen van de conditie van de tong. De behandelaar is in staat via de pols veel meer kwaliteiten van het lichaam te voelen dan alleen het ritme, en beoordeelt of er bijv. ergens te veel, of te weinig Qi zit. Zo kunnen voelbare klachten soms een hele andere oorsprong hebben, dan aanvankelijk werd gedacht.

De Wereld Gezondheid Organisatie beschrijft meer dan 50 verschillende klachten die goed met acupunctuur zijn te behandelen. (WHO 1996. ACUPUNCTURE: REVIEW AND ANALYSIS OF REPORTS ON CONTROLLED CLINICAL TRIALS). Ook in Nederland heeft acupunctuur een plek in de gezondheidszorg. Acupunctuur wordt dan ook steeds meer erkend als een belangrijke aanvulling op de reguliere geneeskunde. Van de behandeling is geen nadelig effect of bijwerking te verwachten op het ziekteproces, zoals sommige medicijnen die kunnen hebben

Hoogleraar en arts Keppel en Hesselink hebben in een uitgebreid artikel een wetenschappelijke basis voor Acupunctuur beschreven in het volgende document: Keppel&Hesselink wetenschappelijke basis acupunctuur

Demonstratiefilm van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur: