2016: jaar van de Aap

Elk nieuw jaar krijgt dus een naam van een dier toegewezen. Het jaar 2015 was het jaar van het Schaap en 2017 zal het jaar van de Haan worden.

Om de 12 jaar komt dat jaar weer terug hetgeen betekend dat het in 2028 weer het jaar van het Aap zal zijn. En gaan we terug in de tijd dan kunnen we uitrekenen dat het jaar 2004 ook het jaar van het Aap is geweest.
Het jaar van de Aap begint nu op 8 februari 2016. Niet onbelangrijk want bent u zwanger en wordt uw baby op 7 februari 2016 geboren dan zal het tóch nog een Schaap zijn! Het dier uit het jaar 2015.
chinese maankalender

Betekenis:
Chinezen zien de Aap als een slim en leergierig dier. Ze zullen nooit snel opgeven. Er gaat een voorbeeld- verhaal over de kokosnoten. Als het een aap niet lukt deze alleen te openen zullen ze met een groep samenwerken. Ze leven ook graag in eigen groepen. Het maakt hen stevig en bij gevaar zullen ze alles uit de kast halen voor elkaar te zorgen. Ook staan woorden zoals als grootmoedig, innovatief en flexibel in deze dierenriem.

Bent u in het jaar van de Aap geboren dan kunt u ook een echte ‘dwalende’ romanticus zijn. Vaak duurt het langer om er achter te komen wat ze nu van een partner willen. Een Aap wil zelfs eerst met meerderen partners geleefd kunnen hebben alvorens de ‘ware aap uit de mouw komt’. Het zijn druk bezette beestjes. Ook moeten mensen die in het jaar van de Aap geboren zijn opletten ‘niet te veel hooi op de vork’ te nemen.

De wereld:
Als we weten dat de wereld een Aapjaar gaat beleven, dan is het goed om ook te kijken naar de aard van het beestje. Apen zijn levendig, veranderlijk, creatief, intelligent en snel. Ze houden zich bij hun eigen soort. Ze hechten aan macht. Delen niet graag met anderen.
Dit kan men terugvinden in de relaties tussen landen. Ondanks dat er vernieuwingen plaatsvinden en de neiging ontstaat dat deze zich verder ontwikkelen, zullen landen het eigenbelang voorop stellen en niet willen delen met elkaar, uit angst voor machtsverlies. In het Aapjaar gaan landen dus niet graag samenwerken. Op lager niveau wordt tussen (politieke) partijen geruzied.

Economie:
Vergeleken met de twee voorgaande jaren maakt de dynamiek van de Aap groei mogelijk van onvoorziene fortuinen, zoals goud en geld. Dit houdt in dat het een goed jaar is voor speculaties zoals shortselling en handelen in aandelen. Niet alleen gaat feitelijk daardoor de economie verbeteren, maar het kan ook betekenen dat de economie structurele verbetering laat zien. Vooral de westerse banken gaan beter presteren.
Maar het kan ook anders uitpakken. De neiging van de Aap om risico’s te nemen kan uitmonden in roekeloos gedrag. Misschien kan de dynamiek van de Aap weer overdreven zelfverzekerd gedrag aan het licht brengen.

Welke uitwerking zich vooral gaat profileren is de vraag.. ….